Vad är Sångterapi?

Sångfokus sångterapi har sitt ursprung i ett brinnande intresse för de effekter som visats i vetenskapliga studier gällande körsång, andning och avspänning men också ett inre utforskande genom meditation.

Sång och vetenskap

Med ett fokus på hur en kan använda hälsoeffekter, som visats i vetenskapliga studier, i praktiken för ett optimalt välmående genom sång, sångtekniska övningar och hjälpmedel blev resultatet just denna metod.

Positiva hälsoeffekter som lugn och avspänning är att vänta när vi sjunger men vetenskapliga studier har även visat att sång kan vara effektivt vid ångestdämpning och smärtlindring.

Oxytocin och dopamin är två signalsubstanser, som ökar när vi sjunger som ger oss en känsla av lugn och välmående. När oxytocinet ökar får vi dessutom lättare att knyta an till andra människor och därför kallas det i bland för kärlekshormon. Kortisol, som är vårt stresshormon, har däremot visat sig sänkas när vi sjunger. 

Musikens beröringseffekt

Att bli berörd av musik är något som de allra flesta har varit med om. Plötsligt dyker ett minne upp eller så sitter vi med tårar i ögonen av något smäktande vackert. Artisten eller musikern låter lyssnarna komma nära sina känslor. Att arbeta med detta konstnärliga flöde hos deltagarna är en viktig del av sångterapin. Här finns utrymme för känslomässigt utlopp!

Djup meditation

Sångterapin kan se ut på olika sätt beroende på hur vi vill jobba med den och vilken effekt vi vill åstadkomma. 
 
De senaste åren har jag främst jobbat med sångterapin som en utforskande djupmeditation. Det är ett längre pass där ni får ordentligt utrymme att uppleva känslor & fysiska upplevelser genom sången.
 
En del deltagare kopplar upplevelserna, som uppstår under passet, till beteendemönster, ser minnen eller andra bilder, vilket kan ge en känsla av insikt medan andra tycker att det är en go stund där en får pausa vardagsstressen. Det är väldigt olika hur ett pass utformar sig för den enskilde deltagaren. Alla sätt är rätt.
 

Online – i grupp och enskilt

Sångterapi passar alla röster oavsett sångkunskaper och kan göras i grupp eller enskilt. Upplevelsen av sången är viktigare än prestationen. 

Under våren 2020 fick “Sångfokus Sångterpi online” sin premiär och den positiva responsen väntade inte på sig. Att få fokusera på sig själv i tryggheten av sitt eget hem, utan distraktioner visade sig ge lika starka, om inte ännu starkare upplevelser, som ett fysiskt pass i Sångfokus lokaler. 

Därför erbjuds Sångfokus sångterapi online med jämna mellanrum och är tillgängligt i hela Sverige. Håll utkik på hemsidan eller anmäl din mailadress så skickar jag info om kommande datum. 

Det går självklart bra att komma till Alingsås för enskilt pass men det går även bra att göra det via videolänk. 

Helene Ek Bane, Sångfokus Sångterapis grundare, har haft förmånen att bolla idéer och tankar med forskare inom andning och musik kopplat till vår hälsa under utvecklingen av metoden. Hon är dessutom röstyogalärare inom Holiyoga. 

 

Här berättar Helene om Sångterapin som metod: