Sångfokus drivs av Helene Ek Bane.

Helene har stor erfarenhet av sångundervisning och röstinspiration med personer med såväl sång-ångest som professionella sångare, i alla åldrar.   

Helene är utbildad sångpedagog vid Göteborgs Universitet och har sedan dess fortsatt fortbilda sig inom röstområdet.

2019 tog hon 40 högskolepoäng i Röstvetenskap, som en av två svenska studenter, i den internationella kursen “Specialization Course in the Sciences of Voice, Speech and Singing” vid universitetet i Coimbra, Portugal. En unik E-kurs där lärarna var några av världens största röstforskare.

Helene var en av två mottagare av sång-stipendium från Röstfonden 2018. Stipendiet avsåg sånglektioner och observationer hos dr Brian Gill i hans verksamhet i New York. Observationerna innefattade bland annat dr Gills sångundervisning men också rehabilitering av artister på Broadway och Metropolitan. En resa som blev verklighet i februari 2019. Gills forskning och applicering av den i sångundervisning är banbrytande.  

Med ett stort engagemang för röstföreningen Röstforum Väst, en lokalavdelning till riksförbundet Röstforum, var hon kassör från 2018 till 2021. Att få utlopp för kreativitet och nyfikenhet tillsammans med andra “röstnördar” har varit ett av de roligaste uppdragen genom åren. 

Mellan 2002 – 2007 utbildade Helene sig vid Göteborgs Musikhögskola och har därefter även gått kurserna i Estill Voice-training (level 1 och 2, advanced 1 och 2). Utöver detta har hon gått kursen “The Science of the singing voice” som hålls av några av världens ledande forskare i röst- och sångområdet.

Innan studier på musikhögskolan studerade Helene på Musiklinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola (2000-2002) och Musikteaterskolan i Bjärnum (1998-1999).

Hon har jobbat som sångpedagog, körledare och musiklärare både i kulturskola, vuxenutbildning och grundskola innan hon startade Sångfokus 2011.

Mellan 2006-2011 jobbade hon som sångpedagog för yrkesdansare på Balettakademien i Göteborg.

Parallellt med Sångfokus jobbar hon numer också 80% som musiklärare på Stadsskogenskolan.

Sedan maj 2017 är hon också färdigutbildad röstyogalärare inom Holiyoga.

Helene Ek Bane
Sångpedagog