Helene Ek Bane driver Sångfokus.

Jag har stor erfarenhet av sångundervisning med personer med såväl sång-ångest som professionella sångare, i alla åldrar. Med ett brinnande intresse för röstens tekniska aspekter försöker jag göra röst-teknik tillgängligt för alla.   

Sedan oktober 2018 studerar jag “Specialization Course in the Sciences of Voice, Speech and Singing” vid universitetet i Coimbra, Portugal. Det är en unik E-kurs där lärarna är några av världens största röstforskare i dag. Kursen ger 40.0 ECTS Credits.

Är en av två mottagare av stipendium från “Röstfonden” 2018. Stipendiet avser sånglektioner och observationer hos dr Brian Gill i hans verksamhet i New York som blir verklighet i februari 2019. Gills forskning och applicering av den i sångundervisning är banbrytande. Dr Gill är även verksam sångpedagog för sångare på Broadway och Metropolitan. 

Mellan 2002 – 2007 utbildade jag mig vid Göteborgs Musikhögskola och har därefter även gått kurserna i Estill Voice-training (level 1 och 2, advanced 1 och 2). Jag har gått kursen “The Science of the singing voice” som hålls av några av världens ledande forskare i röst- och sångområdet.

Innan studier på musikhögskolan studerade jag på Musiklinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola (2000-2002) och Musikteaterskolan i Bjärnum (1998-1999).

Jag har jobbat som sångpedagog, körledare och musiklärare både i kulturskola, vuxenutbildning och grundskola innan jag startade Sångfokus 2011.

Mellan 2006-2011 jobbade jag som sångpedagog för yrkesdansare på Balettakademien i Göteborg. Parallellt med Sångfokus jobbar jag numer också 40% som musiklärare på Stadsskogenskolan. Tidigare har jag kombinerat företagandet med en halvtidstjänst som musiklärare (2008-2016) på Gustav Adolfsskolan.

Sedan maj 2017 är jag färdigutbildad röstyogalärare inom Holiyoga.

Helene Ek Bane
Sångpedagog