Sångfokus drivs av Helene Ek Bane.

Helene har stor erfarenhet av sångundervisning och röstinspiration med personer med såväl sång-ångest som professionella sångare, i alla åldrar.   

Helene är utbildad sångpedagog vid Göteborgs Universitet och har sedan dess fortsatt fortbilda sig inom röstområdet.

Nyligen tog hon 40 högskolepoäng i Röstvetenskap, som en av två svenska studenter, i den internationella kursen “Specialization Course in the Sciences of Voice, Speech and Singing” vid universitetet i Coimbra, Portugal. En unik E-kurs där lärarna var några av världens största röstforskare.

Helene var en av två mottagare av sång-stipendium från “Röstfonden” 2018. Stipendiet avsåg sånglektioner och observationer hos dr Brian Gill i hans verksamhet i New York. Observationerna innefattade bland annat dr Gills sångundervisning men också rehabilitering av artister på Broadway och Metropolitan. En resa som blev verklighet i februari 2019. Gills forskning och applicering av den i sångundervisning är banbrytande.  

Mellan 2002 – 2007 utbildade Helene sig vid Göteborgs Musikhögskola och har därefter även gått kurserna i Estill Voice-training (level 1 och 2, advanced 1 och 2). Utöver detta har hon gått kursen “The Science of the singing voice” som hålls av några av världens ledande forskare i röst- och sångområdet.

Innan studier på musikhögskolan studerade Helene på Musiklinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola (2000-2002) och Musikteaterskolan i Bjärnum (1998-1999).

Hon har jobbat som sångpedagog, körledare och musiklärare både i kulturskola, vuxenutbildning och grundskola innan hon startade Sångfokus 2011.

Mellan 2006-2011 jobbade hon som sångpedagog för yrkesdansare på Balettakademien i Göteborg. Parallellt med Sångfokus jobbar hon numer också 40% som musiklärare på Stadsskogenskolan.

Sedan maj 2017 är hon också färdigutbildad röstyogalärare inom Holiyoga.

Helene Ek Bane
Sångpedagog