Sångterapi (pass online)

Många kan känna igen sig i att stress, vardag och livets olika utmaningar kan göra att vi tappar kontakten med våra behov. Det är lätt att bortse från kroppens ropande signaler och den egna magkänslan när livet blir för överväldigande. Ändå är det du som känner dig själv allra bäst. Det är du som sitter på kunskapen om vad som är rätt för dig. 
 
Sångfokus Sångterapi är ett verktyg för att väcka kontakten med sig själv, sin längtan och sina behov, oavsett om du har sjungit förut eller inte. I sången och övningarna lyfter vi fram kroppens egen “kunskap” och öppnar det samtal som pågår under ytan mellan kropp och själ. Utan att vi för den delen behöver analysera, värdera eller tänka ut strategier. Kroppen är klok!
 
I sångterapin får du möjlighet att känna efter och hitta din egen väg genom passen och samtidigt vara trygg i att jag guidar utifrån vad jag ser, i form av fysiska spänningar och andningsmönster. Jag hjälper till att öppna upp när det ser ut som att du kört fast och bromsar om det verkar vara alltför kraftfullt. Ledordet i sångterapin är alltid balans. 
 
När vi sjunger ökar både oxytocin och dopamin i kroppen som gör att vi får känslor av välmående, samtidigt som stresshormonet kortisol sänks. Varje gång som vi har en längre utandning än inandning kommer vi dessutom att börja aktivera det parasympatiska nervsystemet, som är avslappningsdelen i nervsystemet. Det är ett väldigt enkelt sätt att stänga av stress och istället öka avslappningen i kroppen. Det andningsmönstret använder vi oss ofta av när vi sjunger sånger med längre meningar och kortare andningspauser. Det är inte konstigt att vi mår bra av att sjunga!
 
Att använda sig av musikterapi i ett hälsosyfte är både väl dokumenterat och väl beprövat. Många människor, världen över, kan känna igen sig i att de blir glada, uppiggade, lugnade, tröstade och berörda när de lyssnar på musik av olika slag.  Låttexter som Coldplays “Fix you” och Whitney Houstons “The greatest love of all”, med sina stärkande budskap, är exempel på låtar som har tydliga affirmationer. De blir såklart ännu bättre när de förstärks av bra musik! Affirmationer är en stor del av Sångfokus sångterapi och låtarna som vi sjunger är särskilt skrivna och anpassade utifrån passen.  
 
Sångfokus sångterapi bygger på sång och röstövningar som jag jobbar med för att skapa röstutveckling i den ordinarie verksamheten, tillsammans med mina sång- och röstelever. Terapiformen har också många andra inspirationskällor. Inte minst vetenskap om hur sång, körsång och musik påverkar kropp och hjärna men också hur andning påverkar stress och vår hälsa.
 
Andra källor till inspiration är terapiformer som jag jobbat mycket med själv och tycker mycket om. Sedan många år har mental träning varit en stor hjälp i tillvaron. 2011 kom jag i kontakt med Brandon Bays “Resanterapi” och jag har gjort åtskilliga processer sedan dess. 2017 blev jag lärare i Röstyoga enligt Ulrica Gulz (Holiyoga röst), en yogaform som jag tycker så mycket om. Jag har också fått god hjälp och vägledning av kraniosakrala terapeuter som tålmodigt har svarat på mina nyfikna frågor och peppat mig genom åren.  
 
Sångterapin har sett olika ut sedan starten 2015. Passen har både varit långa och korta i olika perioder. De har varit uppgiggande i vissa kurser och haft fokus på avslappning, kropp och inkänning i andra. Många har kommit enskilt även om det stora flertalet har sjungit i grupper i olika storlekar både fysiskt och online. 
 
Online-pass i grupp
För personer som ofta fokuserar mer på andra än sig själva, eller är högkänsliga, har online-passen i grupp varit extra bra, eftersom den enda du kan fokusera på är dig själv. Ingen kan höra dig i gruppen eftersom det bara är mitt ljud som hörs. 
 
Det enda som du behöver är ett enskilt utrymme där du kan sjunga utan att vilja censurera dig, internetuppkoppling och en dator/surfplatta/telefon med en kamera (så att jag kan se dig under passet) och bra ljud (eller hörlurar). 
 
Jag guidar utifrån vilka fysiska signaler som jag ser hos er deltagare vilket gör att det är bra om du har en mysig lampa tänd. 
 
För att bekräfta din process och ge dig utrymme för en reflekterande stund har jag förberett ett enkelt formulär som du kan fylla i efter passet. Det är helt anonymt och tar knappt en minut att fylla i. Ditt svar ger mig samtidigt en ovärderlig insikt i hur passet har landat hos er som deltagit och om jag behöver justera något inför nästa tillfälle. 
 
Det finns pass där du kan testa gratis och i kursformat.  
 

Läs gärna mer om Sångfokus Sångterapi som metod här. 

  Namn och efternamn*

  Mobilnummer*

  Fullständig adress*


  E-post*

  Anmälan / beställning privatperson:  Anmälan företag/skola/kör:  Meddelande

  Är du under 18år behövs målsmans underskrift, klicka så kommer en pdf på mail.

  Jag önskar att INTE få löpande information om kurser och event, som skulle vara intressant för mig: