Texter

Nordanvinden och solen

ur Aesop for children, RAND McNALLY & CO. CHICAGO. 1919.

Nordanvinden och Solen trätte om vem av dem som var den starkaste. Just som de grälade som allra värst kom en vandrare förbi, insvept i en stor kappa.

Låt oss komma överens om, sa Solen, att den av oss är den starkaste, som kan få av den där vandraren hans kappa.

Kör i vind, sa Nordanvinden buttert, och klämde i med en rysligt rasande, ylande kall vindpust mot den stackars vandraren.

Den första vinden fick vandrarens kappa att flaxa till men strax drog han den än tätare omkring sig. Det spelade ingen som helst roll hur mycket Nordanvinden tog i med sina iskalla pustar, vandraren drog bara kappan hårdare och hårdare om sin kropp.

Då började Solen skina. De första strålarna så mjuka och lekande efter Nordanvindens bryska behandling. Vandraren log och löste upp kappan och lät den hänga löst över axlarna.

Solen sken mer och mer och vandraren tog av sig hatten. Efter en stund var det så varmt att han slängde av sig kappen och sökte sig till skuggan under ett träd.

 

Ur “Körsbärsträdgården”

Anton Tjechov

Mamma, gråter du? Min rara, snälla, underbara mamma, jag håller av dig så… jag välsignar dig.

Körsbärsträdgården är såld, den finns inte mer, det är sant, sant, men gråt inte, mamma, du har alltjämt livet framför dig, du har kvar ditt goda, rena hjärta…

Kom med mig, kom, lilla mamma, låt oss fara härifrån tillsammans! … Vi ska plantera en ny trädgård, härligare än den här; när du får se den, kommer du att förstå och en glädje, en stilla, djup glädje ska sänka sig över din själ som solen i aftonstunden och du kommer att le, mamma! … Kom med mig, lilla älskling, kom!

 

Ur “Protecto (Kid Hero)”

D.M Larson

Jag har alltid drömt om att vara en hjälte. Jag har försökt allt, för att bli fantastisk. Jag lät en spindel bita mig… inga spindelkrafter; bara massor av klåda. Jag provade att stå alldeles för nära en micro i hopp om att strålningen skulle förändra mig. Inget hände. Jo, jag fick utskällning för att jag slösade på micropopcorn. Men jag tog med mig allt till skolan och hade en popcornfest.

Vilket i och för sig gjorde mig till en hjälte… så på sätt och vis så fungerade det ju…

I skolan, så finns det en kille… han är alltid taskig mot folk. Jag är trött på att han är så elak. Jag behöver dom där superkrafterna. Jag behöver något som får honom att sluta.

Kanske om jag åt fler skolluncher! Dom ser radioaktiva ut. Om jag bara fick tillräckligt med gröna varmkorvar och brun ketchup i mig… så borde det ju hända nå´t!

Och jag behöver en slogan ”Nita Bandit…a”… och en cool kostym…ja, just ja… sist jag var i badrummet så såg jag det perfekta superhjältenamnet. Protecto! Dom där sittskydden från Protecto kunde jag använda som mantel…och göra en mask av toalettpapper. Inget skrämmer skurkar mer än badrumsgrejer…eller också så får det dom att ge mig en rejäl snyting. Jag får nog tänka om.